Temel Platform Hizmetleri, altyapı, erişim, uygulama (app) ve reklam olarak dört başlıkta toplanabilecek dijital hizmetleri içerir.
Tanım
“Çevrim içi aracılık hizmetleri, çevrim içi arama motorları, çevrim içi sosyal ağ hizmetleri, video/ses paylaşımı ve yayımı hizmetleri, numaradan bağımsız kişiler arası iletişim hizmetleri, işletim sistemleri, internet tarayıcıları, sanal asistanlar, bulut bilişim hizmetleri ile bu hizmetlerin herhangi birinin sağlayıcısı tarafından sunulan çevrim içi reklamcılık hizmetleri.”
Neden önemli?
TPH’ler, Önemli Pazar Gücüne Sahip Teşebbüs (ÖPG) tanımında yer alan ve ÖPG olmak için bir teşebbüsün sahip olması gereken hizmetlerdir. Yani yeni düzenlemeyle muhatap olacak teşebbüslerin (ÖPG’ler), yukarıdaki tanımda yer alan TPH’den en az birisine sahip olması gerekiyor.
Bilmekte yarar var
Bir TPH için birden fazla teşebbüs, ÖPG olarak ilan edilebilir. Bu şekilde, TPH ve ÖPG, geleneksel rekabet hukuku kavramları olan, sırasıyla ilgili pazar ve hakim durumdan ayrılmaktadır. Eski usul soruşturmalarda, teşebbüsler, söz konusu hizmetin diğer hizmetlerle aslında rakip olduğunu, dolayısıyla daha geniş bir ilgili pazar çerçevesinde değerlendirilmeleri gerektiğini kabul ettirmeye çalışırdı. Zira ilgili pazar büyüdükçe teşebbüsün hakim durumda olma olasılığı azalır. Yeni düzenlemeyle artık müdahaleye konu olmak için hakim durumda olmak gerekmediğinden, bu tartışma da anlamını yitirdi.
Bu şekilde dijital piyasalardaki rekabet ihlallerine daha hızlı müdahale edilmesi bekleniyor.
Cümle içinde kullanalım
“AB Komisyonu, Android işletim sistemi için Google’ı ve iOS ve iPad işletim sistemleri için Apple’ı ÖPG ilan etti. İşletim sistemi (OS), DMA’de tanımlanan Temel Platform Hizmetinden bir tanesi.”