Önemli Pazar Gücüne Sahip Teşebbüslerin (ÖPG) Yükümlülükleri

Dijital Rekabet Sözlüğünün üçüncü maddesi Önemli Pazar Gücüne Sahip Teşebbüslerin (ÖPG) Yükümlülükleri üzerine. Rekabet Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklikler sonucunda, dijital platformların Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de düzenlendiğini göreceğiz. Bu düzenlemelerin en önemli konusu, ÖPG’lere hangi yükümlülüklerin getirileceği.

Önemli Pazar Gücüne Sahip Teşebbüslerin Yükümlülükleri (Obligations for Gatekeepers) nedir?

ÖPG’lerin sahip oldukları platformlarını başka piyasalardaki rekabeti bozmak için kullanmamalarını, veri taşınabilirliğini, kullanıcı geçişkenliğini ve platformların şeffaflığını sağlamaya yönelik yükümlülükler.

ÖPG’lerin yükümlülükleri yasa tasarısında 14 bent halinde sayılıyor. Bunlardan başlıcalarını kısaltarak aşağıda verdik.

Tanım

  • Kendi mal veya hizmetlerine, sıralamada, taramada, dizinlemede ayrımcılık yapmamak.
  • Kamuya açık olmayan verileri, ticari kullanıcılarla rekabet ederken kullanmamak.
  • Ticari kullanıcılara ve son kullanıcılara sunduğu mal veya hizmetleri, kendisine ait başka mal veya hizmetlere bağlı hale getirmemek.
  • Cihazların işletim sistemine ön yükleme yapılmış olan yazılım, uygulama veya uygulama mağazalarının son kullanıcılar tarafından kolaylıkla kaldırılabilmesini sağlamak.
  • Ticari kullanıcıların, rakip teşebbüsler ile çalışmalarını, aynı ürün veya hizmetler bakımından platform üzerinden veya diğer kanallar üzerinden son kullanıcılara teklif vermelerini engellememek.
  • Ticari kullanıcıların platform üzerindeki verilerini, talep edilmesi halinde toplulaştırılmış bir şekilde sağlamak.
  • Çevrim içi reklamcılık hizmeti verdiği reklamverenlere, yayıncılara, reklam aracılarına, verilen tekliflerle ilgili fiyatlandırma koşulları, açık artırma süreci ve fiyat belirleme esasları, ilgili reklam hizmetleri için yayıncıya ödenen ücret dahil olmak üzere reklam portföyünün görünürlüğü ve kullanılabilirliği hakkında ücretsiz, sürekli ve gerçek zamanlı olarak tam bilgi ile reklam doğrulama ve performans ölçümü araçlarına ve bu araçların kullanımı için gerekli veriye erişim sağlamak.
  • Ticari kullanıcılara adil veya makul olmayan şartlar ileri sürerek ticari kullanıcılar arasında ayrımcılık yapmamak.

Bilmekte yarar var

Mevcut yasa tasarısına göre RK, teşebbüsleri ÖPG ilan ettiği kararında bu yükümlülüklere uyulmaya başlanması için makul bir süre belirleyecek, bu makul süre 6 ayı aşamayacak. Teşebbüsün, ÖPG yükümlülüklerini yerine getiremeyeceğine ilişkin haklı gerekçe savunmasını, “yeterli düzeyde doğrulanmış, somut bilgi ve belgelerle birlikte” RK’ya sunması gerekiyor.

Cümle içinde kullanalım

Apple, DMA ile kendisine getirilen ÖPG yükümlülüğü nedeniyle, 2025 Sonbaharı’na kadar iOS’dan Android’e geçişi kolaylaştırmayı taahhüt etti. Kullanıcılar an itibariyle, iCloud Fotoğraflarını Google Fotoğraflar’a aktarmayı veya Notlar, Takvim, Kişiler, Haritalar, Cüzdan Etkinliği, E-Posta, Safari yer imleri ve okuma listesi gibi Apple uygulamaları tarafından toplanan çeşitli verileri indirmeyi talep edebilirler.

Scroll to Top